Svenskt Trä

Tips och idéer inför sommaren

Altanbygge

Här har vi samlat tips för både stora och små sommarprojekt. Du hittar allt från att bygga ditt eget attefallshus, montera och underhålla din altan till att snickra en fågelholk eller lådbil tillsammans med dina barn.

Publicerad 2023-05-15

Bygg ett trädgårdskök

Trädgårdskök är en plats att träffas på i skydd för regn, sol eller vind, en plats där man kan ordna med en måltid eller bara ta en paus, läsa eller umgås, ta en fika. Under kvällar kan Trädgårdsköket vara den upplysta plats där man umgås med familj och vänner. Trädgårdsköket har en förlängd terrass och på dess avsats ska man kunna sitta, kanske på ett utbrett underlag när man tar en paus i trädgårdsarbetet.

Läs mer: Trädgårdskök Del 1 - Konstruktion
Läs mer: Trädgårdskök Del 2 - Inredning

Bygg ditt eget attefallshus – Det har aldrig varit enklare

Aldrig har det varit enklare att bygga sitt eget attefallshus med vår byggbeskrivning Attefallshuset. Vår byggbeskrivning är ett arkitektritat, modernt attefallshus på 25 kvadratmeter som kan användas till allt från förråd till gäststuga eller självständig bostad (komplementbostad). 

Läs mer: Attefallshuset

Ska trallen verkligen monteras med kant-till-kantavstånd?

Svar ja, för att din trall ska hålla sitt utmärkta skick i flera år framöver så ska du montera med kant-till-kantavstånd. Vi har tagit fram en rad nya rekommendationer för att du ska slippa framtida bekymmer med din trall. Se till att du är uppdaterad när du planerar för din trall i sommar.

Läs mer: Montering av trall

Högtryckstvätt eller såpa - så underhåller du trallen

Det finns många olika sätt att rengöra och behandla en trall på. Vi reder ut om det räcker med såpa och vatten för att göra rent, när högtryckstvätten ska fram och hur du oljar in trallen på bästa sätt. Ge din altan eller ditt trädäck de bästa förutsättningarna med våra tips!

En grundregel är att fundera på hur smutsig ytan faktiskt är. De flesta vill att det ska gå snabbt och smärtfritt, och det bästa tipset blir därför att rengöra ofta. Rengör du varje säsong så behöver det inte ta så lång tid.

Rengör med såpvatten i första hand

Om trallen inte är alltför smutsigt går det bra att tvätta med såpa och vatten. Ett annat alternativ är att tvätta med vatten och lut för hand med en borste. Det finns också särskilda rengöringsmedel hos byggvaruhandeln som är lämpade just för rengöring av trä. Fyll en hink med innehåll och skrubba försiktigt med en terrasstvättborste. Upplöst smuts går sedan att skölja bort med vatten.

Använd högtryckstvätt med lågt tryck

Har det gått för lång tid mellan tvättarna kan det krävas andra hjälpmedel. Att tvätta med högtryckstvätt kan vara en lösning för att få bort mer envis smuts. Väljer du högtryckstvätten är det viktigt att inte använda för högt tryck i strålen eftersom den kan rugga upp träytan, vilket skapar flisor och skador. Lågt tryck och gärna i kombination med en roterande borste fungerar bäst.

Torr trall + behandling = bäst resultat

Vänta tills att din trall är torr innan du behandlar den, virket ska ha högst 16 % i fuktkvot. Är trallen fortfarande fuktig finns det risk att oljan inte tas upp. Se också till att olja in hela trallytan vid ett och samma tillfälle för att undvika skarvar och överlappningar.

Behandla med träolja eller lasyr

När trallen är ren behöver den behandlas eftersom en obehandlad yta riskerar att drabbas av små sprickor. Du kan ytbehandla med till exempel alkydoljefärg, eller färglös eller pigmenterad träolja. Pigmenterad träolja ska användas på till exempel en brunfärgad trall för att den ska behålla den bruna färgen. Olja in med jämna mellanrum för att behålla kvaliteten i din trall.

Glöm inte att skydda ändträet med penetrerande grundolja och undvik även att olja under den värsta pollensäsongen. Det finns en risk att oljningen blir pigmenterad av pollen och att den fram mot sommaren börjar mörkna.

Fortsätt hålla rent

Vi dammsuger och skurar våra golv inomhus varje vecka för att bli av med smuts. Se till att ge din trall samma kärlek. Varje gång du varit i trädgården och går på trallen så tar du med dig smuts som samlas tills det att du rengör. Därför är det enklare att rengöra ofta så slipper du lägga ned för mycket tid på en grovrengöring. Mer tid åt att njuta!

Vad gäller egentligen när det kommer till bygglov?

Visst finns det regler för när bygglov krävs och inte, men det finns ibland undantag. I regel krävs bygglov när du ska: 

 • Uppföra en ny byggnad eller anläggning
 • Bygga till eller påverka det yttre utseendet på en byggnad eller annan anläggning
 • Ändra användningen av en byggnad, till exempel från bostad till kontor, ladugård till verkstad, etcetera
 • Ändra en byggnad på ett sådant sätt att det inreds någon ytterligare bostad eller lokal för handel, hantverk eller industri.

Men vilka är undantagen?

Läs mer: Bygglov och anmälan

Tips för altanbygge

Något att tänka på innan bygget påbörjas är solfaktorn. Överväger morgonsol, middagssol eller kvällssol? Tänk även på syfte och storlek. Är altanen för 50 eller 10 middagsgäster?

Läs mer: Tips för altanbygge

Tips för staket och plank

Allt fler vill bygga staket och plank, därför tar vår expert Johan Fröbel fram några konkreta tips.

 • Planering
 • Bygglov eller inte?
 • Riktsnöre
 • Välj material
 • Måla eller inte?

Läs mer: Sommarens bästa byggtips för staket och plank

Topp 10 mest populära byggprojekten i Sverige just nu

Foto: Örjan Karlsson/Träskyddsföreningen.

Svenskt Trä listar de topp 10 mest populära byggbeskrivningarna under vår- och sommarhalvåret i Sverige. Just nu ser det ut såhär:

 1. Trädäck på mark
 2. Altan
 3. Skruv- och spikguide
 4. Staket och plank
 5. Bastu
 6. Trappor
 7. Takpåbyggnad
 8. Enkelstugan
 9. Tillbyggnad
 10. Bygglov och anmälan

Bygg din egen skateboardramp, curb eller bank

Byggbeskrivningen Skateboardramper är framtagen i samarbete med TreFokus AS i Norge, Skateguiden och erfarna skateboardåkare. En egenbyggd skateramp är väl varje skateåkares dröm?

Läs mer: Skateboardramper

Planerar du ett större byggprojekt under sommaren?

Trärådhuset är en webbapplikation från Svenskt Trä för dig som är mån om att bygga rätt. I Trädrådhuset kan du få hjälp med relevanta konstruktionsdetaljer, du kan designa med trä och skapa något unikt med färg och form i vårt designverktyg – interiört eller exteriört. Få information och lär dig det mesta om bygglov samt även få exempel på virkesdimensioner och kvaliteter för virke, skruv, spik och beslag. Desutom kan du hitta många intressanta byggtips för dina byggprojekt i trädgården. Trärådhuset är anpassad för smartphones och surfplattor för att det ska vara enkelt för alla byggare att använda den – även direkt på byggarbetsplatsen.

Läs mer: www.traradhuset.se

Saknar ni fågelholkar, dockhus, lådbilar och styltor hemma?

I vår broschyr för de allra minsta finns massor med exempel på lite enklare träbyggande. Kanske går det att bygga på egen hand eller så behövs en hjälpande han från en vuxen.

Hämta broschyren: Fixa och Trixa

Gratisappen som hjälper dig bygga rätt

Lathunden är vår populära app fullproppad med hjälpmedel för byggande. Sedan 2012 har 155 767 personer laddat ned appen.

Ladda ner Lathunden för: Android
Ladda ned för Lathunden för: iPhone

www.byggbeskrivningar.se genomförs av Svenskt Trä i samarbete med 628 bygg- och trävaruhandlare.

Publicerad 2023-05-15

Hantera dina pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

Du har inga sparade pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

pin

Du vet väl att du kan spara sidor till senare. Samla här pins för de sidor du besöker ofta och enkelt vill kunna återkomma till.

 • Lägg till
 • Du har redan lagt till den här sidan.

Dela sidan