Uppdaterad 2021-07-18
Publicerad 2017-10-01
För bockar utomhus som står oskyddade är det lämpligt att använda tryckimpregnerat trä.
Välj tryckimpregnerat trä träskyddsklass NTR/A till:
Välj tryckimpregnerat trä träskyddsklass NTR/AB till:
Läs mer i byggbeskrivning Bra att veta om impregnerat trä.
Alla mått är i mm där inget annat anges.
Här visar vi två traditionella bockkonstruktioner. De används oftast utomhus som benstöd för sittbänkar och bord, men även som arbetsbockar. Två eller tre 400 höga bockar och en kraftig planka 45 x 170 blir en stadig långbänk i trädgården. Plankan och en bock blir en gungbräda till barnen.
På den stora bocken snedhyvlas benens anliggningsyta mot överliggaren så att de lutar utåt. Om bocken görs 700 hög kan de streckade slåarna behövas som förstärkning nedtill.
På bockarna nedan avgör urtagen i överliggaren benens lutning. Det är viktigt att noga markera och forma dem. Använd anslagsvinkel och smygvinkel vid markeringen. Såga två snitt. Hugg bort med platt stämjärn. Fila med flat fil.
Ytbehandla med alkydoljefärg, lasyrolja eller träolja för utomhusbruk. Benens ändträytor suger fukt vid marken. För att motverka detta placeras benändarna under något dygn i burkar med träskyddsmedel (till exempel penetrerande grundolja eller träskyddsprodukt) tills träet är mättat.
Läs mer i byggbeskrivning Nymålning av utvändigt trä.
Den här bocken fungerar bra i många sammanhang. En lös bordsskiva och två bockar blir ett stort och bra extrabord för olika aktiviteter – ritbord, bord för sömnad och tillklippning, matbord för många gäster, arbetsbänk i hobbyverkstan.
Material är hyvlad furu 22 – 28 x 70 – 95. Lämplig höjd är cirka 700 och bredd cirka 800. Tvärslåarna bör nedtill vara cirka 400.
Längdkapa först alla delar. Avrundningarna på ståndare och bentvärslåar markeras med hjälp av passare eller lämpligt runt föremål. Såga ut med elektrisk sticksåg. Alternativt kan avrundningarna snedsågas i 45° vinkel med bredbladig fintandad såg. Markera urtag för överliggare och halvt-i-halvt-fogarna nedtill. Dessa senare urtag får inte fällas in djupare än att skruvarna får fäste. Använd små metallgängade skruvar med muttrar och brickor. Tvärslån mellan ståndarna skruvlimmas med långa smala träskruvar. Alla delar skruvlimmas ihop.
Delarna skruv- eller spiklimmas ihop. De tre kryssbenparen skruvas ihop med vagnsbultar, brickor och muttrar så att de kan fällas ut och ihop. Placera de övre längsgående slåarna, 22 x 70, på sådan höjd att de bildar spärr för kryssbenen i utfällt läge. Alternativt kan en tunn kedja mellan mittbenen fylla samma funktion.
En byggnadsställning med två höga bockar och några kraftiga plankor är användbar till enplansvillor och fritidshus. Den är praktisk inte bara vid nybyggnad utan även vid renovering och ommålning. En god idé kan vara att grannarna i ett område slår sig ihop och snickrar en byggnadsställning att användas av var och en vid behov.
De horisontella slåarna kan spikas fast på exempelvis 1 000, 1 500 eller 2 000 höjd. Om bocken görs hög ska basen vara riktigt bred och stadig. Bakre plankan kan eventuellt ha fastskruvade stolpfästen av metall som ett enkelt skyddsräcke.
Att dra upp båten för vinterförvaring är ett regelbundet återkommande arbete. En ordentlig båtvagga eller några stadiga bockar, anpassade till båtens storlek och form, underlättar proceduren. Eftersom båten oftast lämnas utan tillsyn under långa perioder är det viktigt att man kan lita på arrangemangen för båtens vinterförvaring. Storm, högvatten, is och snö kan ställa till med oväntade problem.
Vanliga 4,5 – 5 m långa plastbåtar brukar man vända på. Skrovet mår bra av att komma upp en bit över mark på ett par kraftiga avlånga bockar. Då kommer man också lätt åt att svepa en presenning runt skrovet och surra fast den runt om.
Mindre motorbåtar med inombordsmotor kan stödjas med fyra trebenta träbockar. Presenningen hängs över en mittås i skrovets längdriktning. Den sveps tätt intill skrovet och surras under kölen. Bockarna hjälper till att hålla den fixerad. Vid slipnings- och målningsarbeten på våren flyttar man bort en bock åt gången för att komma åt.
För att tillverka en båtvagga av trä till en större och tyngre båt krävs kraftiga virkesdimensioner och en kombination av spik- och skruvförband med genomgående bultar/brickor/muttrar. Diagonalstyrka erhålls med tvärslåar i kryss. En fördel är om stödplattorna mot skrovet är inställbara metallbeslag. De kan då fällas åt sidan när skrovet ska bottenmålas.
Du vet väl att du kan spara sidor till senare. Samla här pins för de sidor du besöker ofta och enkelt vill kunna återkomma till.