Svenskt Trä

Högtryckstvätt eller såpa - så underhåller du trallen

Trall. Foto Per Bergkvist

Det finns många olika sätt att rengöra och behandla en trall på. Vi reder ut om det räcker med såpa och vatten för att göra rent, när högtryckstvätten ska fram och hur du oljar in trallen på bästa sätt. Ge din altan eller ditt trädäck de bästa förutsättningarna med våra tips!

Uppdaterad 2021-05-26

Publicerad 2021-05-13

En grundregel är att fundera på hur smutsig ytan faktiskt är. De flesta vill att det ska gå snabbt och smärtfritt, och det bästa tipset blir därför att rengöra ofta. Rengör du varje säsong så behöver det inte ta så lång tid.

Rengör med såpvatten i första hand
Om trallen inte är alltför smutsigt går det bra att tvätta med såpa och vatten. Ett annat alternativ är att tvätta med vatten och lut för hand med en borste. Det finns också särskilda rengöringsmedel hos byggvaruhandeln som är lämpade just för rengöring av trä. Fyll en hink med innehåll och skrubba försiktigt med en terrasstvättborste. Upplöst smuts går sedan att skölja bort med vatten.

Använd högtryckstvätt med lågt tryck
Har det gått för lång tid mellan tvättarna kan det krävas andra hjälpmedel. Att tvätta med högtryckstvätt kan vara en lösning för att få bort mer envis smuts. Väljer du högtryckstvätten är det viktigt att inte använda för högt tryck i strålen eftersom den kan rugga upp träytan, vilket skapar flisor och skador. Lågt tryck och gärna i kombination med en roterande borste fungerar bäst.

Torr trall + behandling = bäst resultat
Vänta tills att din trall är torr innan du behandlar den, virket ska ha högst 16 % i fuktkvot. Är trallen fortfarande fuktig finns det risk att oljan inte tas upp. Se också till att olja in hela trallytan vid ett och samma tillfälle för att undvika skarvar och överlappningar.

Behandla med träolja eller lasyr
När trallen är ren behöver den behandlas eftersom en obehandlad yta riskerar att drabbas av små sprickor. Du kan ytbehandla med till exempel alkydoljefärg, eller färglös eller pigmenterad träolja. Pigmenterad träolja ska användas på till exempel en brunfärgad trall för att den ska behålla den bruna färgen. Olja in med jämna mellanrum för att behålla kvaliteten i din trall.

Glöm inte att skydda ändträet med penetrerande grundolja och undvik även att olja under den värsta pollensäsongen. Det finns en risk att oljningen blir pigmenterad av pollen och att den fram mot sommaren börjar mörkna.

Fortsätt hålla rent
Vi dammsuger och skurar våra golv inomhus varje vecka för att bli av med smuts. Se till att ge din trall samma kärlek. Varje gång du varit i trädgården och går på trallen så tar du med dig smuts som samlas tills det att du rengör. Därför är det enklare att rengöra ofta så slipper du lägga ned för mycket tid på en grovrengöring. Mer tid åt att njuta!

www.byggbeskrivningar.se genomförs av Svenskt Trä i samarbete med 628 bygg- och trävaruhandlare.

Uppdaterad 2021-05-26

Publicerad 2021-05-13

Hantera dina pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

Du har inga sparade pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

pin

Du vet väl att du kan spara sidor till senare. Samla här pins för de sidor du besöker ofta och enkelt vill kunna återkomma till.

  • Lägg till
  • Du har redan lagt till den här sidan.

Dela sidan